ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α'

Ονομαστική Αξία
10 λεπτά 
Ημερομηνία
1922
Ποσότητα
120.000.000
Μέταλλο
Αλουμίνιο
Βάρος
1,5 γραμ. 
Διάμετρος
21 χιλ. 
Περίμετρος
λεία
Χαράκτης
Γ. Ιακωβίδης
Νομισματοκοπείο
Παρισίων
 
Τα νομίσματα αυτά φέρουν στην μια όψη την αξία και κλαδί ελιάς. Στην άλλη όψη φέρουν το βασιλικό στέμμα, την επιγραφή "ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" και την ημερομηνία. Η σύνθεση του μετάλλου τους είναι 90% αλουμίνιο, 9% χαλκός και 1% ψευδάργυρος. Τα νομίσματα αυτά παραγγέλθηκαν βάση του νόμου 2886 του 1922 από την Societe Electrometallurgique de Dives και τέθηκαν στην κυκλοφορία με το διάταγμα της 06/03/1923.

Ονομαστική Αξία
50 λεπτά 
Μέταλλο
χαλκονικέλιο
Βάρος
7 γραμ. 
Διάμετρος
25 χιλ. 
Διάμετρος οπής
6 1/2 χιλ.
Περίμετρος
οδόντωση 
Χαράκτης
Γ. Ιακωβίδης  
Ημερομηνίες
Ποσότητα
Νομισματοκοπείο
1921 
1.000.000
Heaton
1921
1.524.227
King's Norton
 
Βάση του νόμου 2546 της 24/09/1920 επετράπη η κοπή αυτών των κερμάτων. Τα νομίσματα του 1921 παραγγέλθηκαν τον Ιούνιο του 1922, στο Birmingham της Αγγλίας σε δύο εργοστάσια των Ralf Heaton and Sons Ltd. και των King's Norton Metal Co. Ltd. και έφεραν αντίστοιχα τα διακριτικά: Η, για το πρώτο και ΚΝ, για το δεύτερο. Τα νομίσματα αυτά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, μια και η αξία του μετάλλου τους εκείνη την εποχή είχε ξεπεράσει την αξία του νομίσματος. Στην μία όψη τους συναντάμε την αξία και κλαδί ελιάς. Στην άλλη όψη φέρουν το βασιλικό στέμμα δεξιά, την επιγραφή "ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" και την ημερομηνία. Επίσης φέρουν στο κέντρο τους οπή. Η σύνθεση του μετάλλου τους είναι 25% νικέλιο και 75% χαλκός. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή τα νομίσματα δεν τέθηκαν σε κυκλοφορία, ξαναλιώθηκαν στο Berdore της Αυστρίας, στο εργοστάσιο Atthur Crupp και από αυτά κατασκευάσθηκαν 2.524.227 δίδραχμα του 1926.
SHARE

Νίκος Κεσανλής

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη για τα ελληνικά νομίσματα. Είναι καθαρά προσωπική δουλειά γι'αυτό μπορεί να υπάρχουν ατέλειες, λάθη ή παραλήψεις. Για οτιδήποτε επικοινωνήστε μαζί μου στο kesanlis86@gmail.com

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου